Polisen rapporterar om 16 kända upptäckta och anmälda inbrott under perioden i Gävletrakten, inget känt fall i ”våra trakter”.

Kontentan av dessa inbrott är att det oftast är fönster som krossas, eller altandörr på baksidan av fastigheten som bryts upp, alt. krossar fönstret i altandörren, där tjuven kan ta sig in relativt ostört. Även källarfönster är attraktivt för tjuven.

Fönsterlås samt byte av altandörr, samt ej låta nyckel sitta kvar är att föredra. Larm är bra, men man bör komma överens om vad den som larmet går till ska göra. Bara hålla uppsikt, ringa polisen 112, eller kika lite och gå och lägga sig. Om ni funderar på att skaffa larm. Konsultera ett larmbolag och välj det larmsystem som passar er bäst.

Det kan vara på sin plats att se till att ni bor tryggt innan det köps ny tv, ny bil, köksmaskin eller annat. Det är ju inte lönt om man inte får behålla sina saker. Skylta inte med nycklar. Göm undan reservnycklar. Det är en värdehandling.

– Skaffa belysning som går på ute om någon kommer in på er tomt
– Om vi får snö, hjälp varandra med skottning så det ser ut som att någon är hemma.
– Töm postlådan
– Om ni vet att grannen är bortrest, och ser att någon lagt en sko, stenar en kvast eller liknande på trappen. Ta bort och ställ en bil utanför.
– Framför allt! Tala om för någon granne om ni reser bort, hjälp varandra
– Använd timer för belysning, radio mm hemma som går på lite då och då

Ni önskas nu en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År
Var rädda om varandra

GLÖM INTE ATT BLÅSA UT LJUSEN NÄR NI GÅR TILL SÄNGS, ELLER UT!!!

Mari Vestling, polisen Gävle