Hej,

Jag var som huvudkontaktombud iväg på årsmöte för grannsamverkan i måndags. Vi var ett 20-tal denna gång, total ca 80 områden hade varit representerade kring Gävle på fyra möten.

Statistiken för Valbo ser jättebra ut, endast något enstaka inbrott i villa (Kvarnåkersvägen, Jöns Persvägen, Ludvigsbergsvägen) under 2016. Däremot har vi ju haft lite problem med tjuvar i uthus i Bäck. Knappt 40 fullbordade (anmälda inbrott) i Gävle området 2016. Grannsamverkanskylten avskräcker, iaf så inser ofta tjuvarna att områden med skylt bryr sig lite extra och undviker oftast (enligt BRÅ som samtalat med fd kriminella)

Självserviceportal

Gävle Kommuns självserviceportal, bra och lätt att använda om vi upptäcker belysning som inte fungerar, potthål osv

”Vet ni förresten varför det kallas potthål?
Det är för att kommunen skiter i dem”
Deltagare på mötet

  • Vi pratade även om att 6 av 10 som har villalarm inte ens har dem på. Se till att använda larm om du har.
  • Aktivera också ljud på larmen, så att grannar hör om det händer något i ditt hus.
  • Fönster och altan skyddas gärna med fönsterlås och säkerhetsdörrar.
  • Belysning är också avskräckande för tjuvarna.

Vi fick även en rapport från räddningstjänsten. Tyvärr är det minskade resurser och deltidsbrandmännen är i princip helt borta från 1/5. Var och en behöver rusta sig med lite mer än en brandvarnare. Rekommendationen är en brandsläckare och brandvarnare per våning och 60m2. Ha även en liten förstahjälpenlåda hemma för att kunna plåstra om er ifall olyckan är framme.

Tips utdelades om Dina försäkringsbolag som erbjuder ett säkerhetspaket med brandsläckare, brandvarnare, brandfilt, vattenlarm och diskmaskinsunderlägg vid tecknade av villaförsäkring.

Det visades även prov på sk DNA.märkning, för ex båtmotorer och större ting. Ex finns det att köpa på Classe

Det tipsade även om apppen Trygve där man kan skapa en grupp med grannar eller områden och lätt meddela varandra. Vi har rätt många kanaler redan i Bäck (e-post, FaceBook, hemsida), men om det finns intresse så har jag skapat gruppen Bäck i Valbo som boendes vårt område kan gå med i. Det är också enkelt att skapa en granngrupp, men det går förstås lika bra med vanligt SMS eller att prata med varandra 🙂

Henrik Rossini, Bäckvägen 88

Fullbordade inbrott villa Gävle under 2016

Information från Polisen