Under gårdagen, onsdag den 29 november, har flera äldre blivit bestulna på bl.a. guld och kontanter i sina hushåll.

Vanligtvis har det varit en kvinna som ringt på. Hos framför allt äldre födda mellan 1927 och 1953. På dålig engelska eller svenska har kvinnan bett att få fylla på en vattenflaska, eller frågat efter ett glas vatten. Någon har varit hungrig också, och fått smörgås.

När kvinnan fått sitt vatten har hon haft bråttom iväg. De fem som blivit drabbade har i efterhand sett att lådor varit utdragna i närliggande rum, samt att ytterdörren inte varit stängd.

Så, kvinnan som ringt på har haft en ”kompis” som smugit in i efterhand och letat efter bl.a. guld och kontanter.

Ett känt anmält åldringsbrott i vårt län, anmäldes den 27 nov i Edsbyn. Igår den 29 nov, anmäldes ett tidigt på morgonen i Hudik-svall, två i Bergby. Ett under förmiddagen, och ett under eftermiddagen. Strax före kl.17.00 utfördes ett åldringsbrott i Hille.

Någon av de som blivit utsatte har sett två kvinnor. Det gemensamma är att kvinnorna ser sydeuropeiska ut, ljusbrun hy. Är mellan 20-30 år, och ca 160 cm långa. Den kvinnan som i dessa händelser brukar ringa på dörren har långt/axellångt svart hår, lite lockigt. En kvinna ska ha lite rött i håret.

Klädsel på gärningskvinnorna har varierat. Allt från mörka jackor, svarta långa täckjackor, någon ska ha haft en pälskrage.

Ovisst om det är samma kvinnor, som åkt runt i både Hälsingland och Gästrikland.

Sprid detta till era grannar, och framför allt de som är äldre och bor ensamma. Släpp ALDRIG in okända personer i er bostad.

Och, framför allt. Lås dörren om er. Såna här brott sker på nolltid. Tråkigt men sant.